top of page

Поради щодо створення ефективної системи Автоматичного поливу в Одесі

Забезпечення правильного поливу відіграє ключову роль у ландшафтному дизайні та догляді за садом. Сучасні системи іригації не лише підтримують здоров'я рослин, а й економлять значну кількість зусиль та часу. Тому система поливу є невід'ємною та важливою частиною садового облаштування.


Загальна структура системи поливу включає такі компоненти:

  • Джерело води (міська вода, насосна станція, свердловина чи колодязь);

  • Програматор (комп'ютер поливу, поливальний контролер);

  • Електромагнітні клапани (електрокрани);

  • Розбризкувачі (полівалки, дощувачі, зрошувачі);

  • Крапельне зрошення (мікрокрапельний полив);

  • Датчики та аксесуари;

  • Кабелі;

  • Фітинги та трубопроводи.


Комп'ютер керування поливом

Контроллер полива Rain Bird RC2

Зазвичай автоматизована система поливу управляється програматором, який підключений до електромагнітних клапанів, що відкривається та закривається в задані періоди. Також включений датчик дощу, що автоматично припиняє полив за наявності опадів, або приймається інформація про погоду з найближчої метеостанції WiFi.

Існує кілька варіантів програматорів: з підключенням до клапанів на 24 Вольта (живлення від електричної мережі) та на 9 Вольт (живлення від акумулятора), призначені для внутрішньої та зовнішньої установки. Програматори можуть керувати 2, 4, 6, 8 або будь-якою іншою кількістю станцій/зон.

Сучасні програматори зазвичай мають простий інтерфейс і надають управління через Bluetooth або Wi-Fi з використанням програм на смарт-пристроях. Основними параметрами налаштування є час початку, тривалість та дні тижня, в які клапани відкриваються для поливу. Ці можливості роблять систему поливу гнучкішою і легшою в управлінні, забезпечуючи оптимальне догляд за зеленими насадженнями в саду.


Електромагнітні клапани поливу

Клапан электромагнитный 100-HV 1" ВР Rain Bird

Клапани з'єднані трубками з джерелом води, і програматор керує їх відкриттям та зачиненням по черзі. Після кожного клапана формується зрошувальна зона, що охоплює певну частину саду. Розмістіть достатню кількість зон поливу, щоб охопити всю зелену територію.

Для побудови системи спочатку визначте витрати води та розділіть територію на ділянки з однаковими умовами. Виходячи з витрати та площі, визначте кількість та типи зрошувачів в одній поливній зоні. Для всіх типів розбризкувачів доступні таблиці витрати води, і загальна витрата за цикл зрошення повинна бути нижчою за можливе надходження об'єму води за даний час. Таким чином, визначте площу, яку можна зрошувати одним поливальним кругом, та визначте необхідну кількість зон поливу для всього саду. Для максимальної ефективності забезпечте, щоб кожна поливальна зона мала аналогічні характеристики та умови зрошення.

Електромагнітні клапани розміщуються на подавальній/магістральній/трубі в спеціальних шахтах, попередньо обладнаних кранами з випускними отворами. На верхній частині кожного клапана встановлюється соленоїд. Програматор підключається до окремої фази і загальної нейтралі з проводами електромагнітів кожного клапана. Він керує ними, посилаючи електромагнітні імпульси, відкриваючи та закриваючи клапани, тим самим запускаючи та зупиняючи контур поливу.


Подача води до системи автоматичного поливу

Забезпечення подачі води в систему поливу зазвичай здійснюється водяним насосом або від міської системи безпосередньо, і ключовими параметрами є тиск і швидкість потоку води. Дуже важливо, щоб вода, що надходить у систему, була чистою, тому рекомендується встановити фільтри. Оптимальний тиск становить приблизно 3,4-4,5 атмосфер, і зі збільшенням площі потрібна більша витрата води за збереження тиску води. Наприклад, для двору площею близько сотні бажано мати запас витрати води в межах 5-6 кубічних метрів за годину, хоча поливатися вона буде 10-20 хвилин.


Створення поливного водопроводу

Процес обв'язування системи включає труби і фітинги, що з'єднуються з клапанами, а потім направляють воду до розбризкувачів і краплинних шлангів. Рекомендується розміщувати систему трубопроводів у траншеях глибиною 30-40 см, природно копати траншеї слід перед проведенням інших робіт з озеленення. В основному для цієї мети використовують поліетиленові труби, що з'єднуються між собою трійниками та колінами. Підключення до розбризкувачів здійснюється з використанням трійників або гідрозатисків, які кріпляться до основної труби, а потім подають воду через гнучкі спеціалізовані флекс трубки. Важливо звертати увагу на товщину труб, щоб вони відповідали потрібній витраті. Рекомендується використовувати основні труби діаметром не менше 25мм для витрати до 4 кубічних метрів на годину, діаметром 32 для витрати 4-6 кубічних метрів на годину та діаметром 40 для витрати вище 6 кубічних метрів на годину. Гнучке з'єднання для спринклерів має бути діаметром 16мм.


Спринклери (дощувачі, поливалки) є ключовими елементами системи поливу, що широко застосовуються для зрошення газонів і клумб. Існує кілька типів поливалок та форсунок до них, таких як ротори, спреї та ротатори.


Поливалки типу ротор

поливалка Ротор 3504-PC Rain Bird

Роторні розбризкувачі видають струмінь води, що обертається по колу на кут від 15 до 360 градусів. Залежно від насадки вони можуть розпорошувати воду на відстань від 5 до 15 м і мати витрату від 0,3 до 1,5 кубічних метрів. Кожен виробник форсунок надає таблицю з параметрами витрати та розподілу води, важливими для правильного вибору. Підрахуйте сумарну витрату води для кожної форсунки в одному циклі, переконавшись, що вона близька до, але не перевищує загальну витрату джерела води.


Поливалки з форсункою типу спрей

Форсунка spray HE-VAN-12 Rain Bird

Спринклер з дефлектором (спрей) мають форсунки, які розподіляють воду віялоподібно на більш коротку відстань, зазвичай від 3 до 6 м. Вони можуть мати сектор розпилення від 0 до 360 градусів і використовують приблизно ту ж витрату води. Також є форсунки для поливу вузьких смуг розміром 0,7 на 6 метрів. Розрахунок кількості розбризкувачів в одній зоні проводиться аналогічно роторним, з урахуванням відмінностей у секторі розпилення та витрати води. Так як ці форсунки мають досить велику витрату на площу, що поливається в хвилину в порівнянні з іншими форсунками, то застосовувати їх потрібно дуже акуратно, ретельно розраховуючи можливості джерела води.


Поливалки з форсункою типу ротатор

Вращающаяся ротаторная форсунка R-VAN-18 Rain Bird

Ротатори мають інноваційні насадки, що кріпляться на той же корпус, що і спреї. Наприклад на Статичний дощувач Rain Bird 1804 (висота дощувача може бути 10см, 15см та 30 см). Вони розпорошують воду струменями, що обертаються, в різних напрямках на відстань від 3 до 9 метрів, при цьому мають меншу витрату води і забезпечують рівномірне покриття. Не мало важливо і те, що вони дуже добре поливають під собою зону, що знаходиться в 10 сантиметрах від поливалки. При обмежених дебітах рекомендується використовувати їх, незважаючи на вищу вартість.


Розміщення дощувальників територією

Площа зрошення розбризкувача зазвичай є сектором кола. Розбризкувачі слід встановлювати один від одного на відстані, що відповідає радіусу поливу, щоб забезпечити максимально рівномірне покриття. При розміщенні системи слід починати з контурів та кутів газону, поступово спрямовуючи лінії всередину на відстані, що відповідає радіусу поливу форсунки.

Важливо, щоб усі розбризкувачі та клапани були встановлені точно на кінцевому рівні ґрунту. Це забезпечить правильне та ефективне функціонування системи поливу, підтримуючи здоров'я та красу вашого саду.


Мікрокрапельний полив

Труба капельного полива 16 мм шаг 33см

Краплинний полив, що широко застосовується для садових ділянок, зазвичай являє собою гнучкий шланг діаметром 16 мм з певною кількістю крапельних генераторів на метр. Цей метод поливу забезпечує ефективне розподілення води, близьке до коріння рослин. Рекомендується не підключати більше 100 метрів крапельного шланга до одного виходу і не перевищувати загальну довжину 500 метрів на один контур.

Для крапельного поливу можуть використовуватися спеціальні генератори крапель, які досягають бажаної точки за допомогою трубки діаметром 6 мм.

У разі поливу газонів може бути застосований підземний крапельний шланг, який є ефективним, але зазвичай більш дорогим в установці.


Побудувавши систему зрошення, можна досягти максимально щільного і рівномірного покриття території, надаючи рослинам необхідну кількість води. Проте неправильна будова та налаштування системи можуть призвести до небажаних наслідків. Тому рекомендується звернутися до фахівців у галузі іригації для побудови вашої зрошувальної установки.


Зробимо систему автоматичного поливу під ключ в Одесі.

Виїзд інженера на виміри ділянки у межах Одеси – БЕЗКОШТОВНО.

 

Грамотний монтаж системи автоматичного поливу є нашим кредо. У студії ландшафтного дизайну працюють досвідчені професіонали із 18-річним досвідом. Фахівці нашої компанії проведуть монтажні роботи відповідно до всіх технічних норм і в встановлені терміни. Виконуємо всі види робіт, необхідні для повноцінної та якісної установки системи автоматичного поливу: прокладання траншей, встановлення трубопроводів та дощувачів, монтаж насосного обладнання та автоматики, підключення накопичувальної ємності, проведення електромонтажних та пусконалагоджувальних робіт. Від нас Ви отримаєте відмінну автополивальну систему з гарантійним та сервісним обслуговуванням. В основному використовуємо обладнання Rain Bird.

 

Для забезпечення безперебійної та довговічної роботи поливального обладнання систем автополиву необхідно проводити їхнє систематичне технічне обслуговування та своєчасний ремонт. Одним із обов'язкових заходів щодо техобслуговування є підготовка системи до зимового періоду. Ми готові в потрібний момент приїхати за заявкою та виконати будь-який комплекс робіт: підготовка до зимової консервації (продування поливу), різні види ремонту (плановий, терміновий, гарантійний), весняний запуск та налаштування обладнання, заміна чи модернізація вже існуючих систем.


Зробити автоматичний полив в Одесі для нас це легко, вам це відпочинок біля будинку влітку.



Щоб дізнатися більше про наші послуги, переглянути наші проекти та обговорити вашу власну ідею, зв'яжіться з нами за наступними контактами:


🌐 Наш веб-сайт: www.drop.od.ua

📧 Электронна почта: omaraandrey@gmail.com

📞 Телефон: +380674807486


Ми готові втілити вашу мрію в реальність, зробивши вашу прибудинкову територію не лише красивою, а й функціональною. Не відкладайте важливий крок до зміни вашого життя на краще. Звертайтеся до нас, і давайте разом створимо місце, яке радуватиме вас і ваші близькі протягом багатьох років!


bottom of page