top of page

Посадка живоплоту в Одесі

Оновлено: 3 груд. 2023 р.

Не дивлячись ні на що весна триває, а разом із нею сезон посадок та формування ділянки. Студія ландшафтного дизайну DROP розпочала роботи з озеленення ділянок в Одесі. Наприклад

створення живоплоту з рослин

Жива огорожа під ключ

Жива огорожа – це традиційний прийом у ландшафтному дизайні огородження території або поділу ділянки на функціональні зони за допомогою рядних посадок дерев або чагарників. Жива огорожа поєднує в собі функціональність та декоративність. Вона захищає ділянку від пилу, вітру, шуму, сторонніх поглядів і проникнення небажаних «гостей», при цьому виглядає набагато краще, ніж найкрасивіший паркан.

Жива огорожа з хвойних рослин

Найбільш частим способом оформлення зони вздовж паркану є посадка хвойних рослин колоновидної форми в ряд або в живоплот. Це наприклад такі рослини як Туя Смарагд, Брабант, Колумна, для живоплоту використовують Кіпарисовик Лейланда (сорта), Кіпарисовик Лавсона (сорта).

Посадка хвойних рослин колоноподібної форми в Одесі.
Хвойні колоноподібної форми

Зробити гарну живоплоту

  • Щоб створити цікаву композицію, а не просто посадки вздовж паркану, що викликають позитивні емоції треба при плануванні враховувати не маловажливі фактори:

  • Освітленість ділянки - це яскраве сонце або півтінь. Рослини по-різному відносяться до освітленості ділянки від цього залежить їх зростання та зовнішній вигляд. Це треба враховувати при виборі "сусідів" композиції.

  • Поодинокі вимоги щодо микрокапельному поливу. Наприклад, Туя дуже любить вологу, а от ялівці чудово обходяться без частого поливу.

  • Достатня площа живлення всім рослин. Не варто висаджувати впритул - це часта помилка при посадках. Навіть якщо рослини поки що маленькі треба дивитися в перспективу, які вони будуть у дорослому стані.

  • Гармонійне поєднання основної рослини (чи то Туя Смарагд вздовж паркану) з іншими рослинами в композиції, що найкраще підкреслюють переваги один одного

Хорошими компаньйонами для огорожі вздовж паркану, що зберігають декоративність цілий рік можуть бути інші хвойні рослини, що відрізняються висотою, формою крони та забарвленням хвої. Також шикарним доповненням до хвойної живой ізгороді з туй можуть бути декоративно листяні або декоративно квітучі чагарники, троянди та багаторічники - оскільки квіти та яскраве листя виграшно виглядають на зеленому тлі.

Підбір рослин для живоплоту

Вибір рослин, звичайно, дуже велико виходити при проектуванні та посадках стоїть з розмірів ділянки, стилю ландшафту, кольору будівель та паркану, малих архітектурних форм та власних уподобань та смаків.

Ось як випрасує живопліт через 10-12 років після посадки


Ландшафтні дизайнери не рідко для оформлення живоплоту використовують бірючину.

Бірючина: ідеальний варіант для живоплоту

Бірючина - це чагарник, який часто використовується у ландшафтному дизайні для створення живоплотів. Вона має низку переваг, які роблять її ідеальним вибором для цієї мети.

Швидко росте

Бірючина росте дуже швидко. При правильному догляді вона може досягати висоти 2-3 метри лише за кілька років. Це дозволяє створити повноцінну живоплоту в максимально короткі терміни.

Гілкується від самого кореня

Бірючина розгалужується від самого кореня. Це дозволяє створити густу і щільну живоплоту, яка надійно захищатиме від сторонніх поглядів.

Стійка до шкідників та хвороб

Бірючина стійка до шкідників та хвороб. Це означає, що вона не вимагає частого догляду та обробки спеціальними препаратами.

Декоративна

Бірючина має гарні квіти та плоди. Весною вона цвіте білими або рожевими квітами, а восени її прикрашають чорні ягоди. Це робить її не тільки функціональною, а й декоративною живоплотом.

У перші роки після посадки бірючину необхідно регулярно обрізати. Це дозволить сформувати густу і щільну живопліт. Обрізання слід проводити навесні або восени.

Жива огорожа з Бірючини
Жива огорожа з Бірючини

Студія ландшафтного дизайну DROP може зробити Вам живопліт із рослин в Одесі. Підберемо, привеземо та посадимо зелену огорожу у Вас на ділянці.

телефонуйте за телефоном +380674807486 і ми проконсультуємо Вас з усіх питань, пов'язаних зі створенням живоплоту.


bottom of page