top of page

Розробка Розарію в Одесі

Сьогодні поговоримо про троянди. Ці красиві рослини створюють палітру Вашого саду. Одесити настільки люблять троянди, що Без троянди не обходиться практично жоден ландшафтний дизайн в Одесі. Головне, як завжди, правильно підібране місце для посадки, освітлення, ґрунт. Це головні умови гарного розвитку та цвітіння розарію в саду.

Вибір місця для створення розарію

Троянди добре почуваються на сонці, коли тепло і є відкритий повітряний простір. Виходячи з цього, під розарій вибирайте ділянку захищену від вітру та на південному схилі, так щоб тала вода легко сходила. Крім того, ґрунтові води повинні знаходитися не менше ніж в 1 метрі від поверхні. Якщо є надмірна вологість грунту, подумайте, як зробити хороший дренаж і злегка підняти розарій, щоб умови для коренів були сприятливими.


Ідеальний час для посадки розарію

Найбільш вдалий час для осінньої посадки троянд - з середини вересня по початок жовтня. Рослини, посаджені в цей період, встигають добре прижитися до настання заморозків і навесні швидко рушають на зріст. Насамперед це стосується регіонів, у яких зима досить м'яка. Восени земля добре прогріта, опадів випадає достатньо, тому саджанці розвиваються краще, ніж при посадці троянд навесні.

Підбір саджанців для розарію

Саджанці вищої категорії мають не менше трьох стебел, середньої – не менше двох. Але в будь-якому випадку вони повинні бути здоровими: без слідів грибкових хвороб на пагонах та листі, з добре розвиненою кореневою системою. Діаметр кореневої шийки повинен становити 8–10 см. Щоб перевірити стан саджанців, обережно, щоб не травмувати рослину, пошкребіть нігтем один із корінців і переконайтеся, що коріння міцне та біле за кольором.


Купівля троянд для розарію

Троянди з оголеним корінням можна набувати тільки в основний посадковий період, оскільки навіть нетривале зберігання може призвести до пересихання кореневої системи. При покупці зверніть увагу, у що упакований посадковий матеріал. Це може бути волога тирса і спеціальний папір, що оберігає паростки від пошкоджень.



Як правильно садити троянди?

  • За кілька днів до посадки у вибраному місці готують лунки розміром 40х40х40 см та заливають їх водою.

  • Після того, як волога ввібралася в ґрунт, у лунку кладуть перегній, змішаний навпіл із землею, в обсязі 2-3 лопати.

  • Перед посадкою саджанці з відкритою кореневою системою ще раз уважно оглядають і підрізають найдовше коріння, щоб їх довжина становила не більше 20-30 см.

  • На кущі залишають 2-3 найсильніші пагони, а решта зрізають біля основи.

  • Залишені пагони вкорочують таким чином, щоб на кожному залишалося по 2-3 нирки, що сформувалися.

  • Підготовлений саджанець опускають у лунку і акуратно розправляють його коріння на пагорбі з насипаної земляної суміші.

  • Кущ злегка підтягують нагору, а землю добре утрамбовують ногами. У правильно посадженої троянди місце окулювання має бути на 4–5 см нижче поверхні ґрунту. Рослини, розмножені живцями (кореневласні троянди), можна висаджувати трохи глибше, тоді у них утворюється додаткове коріння. Після посадки ґрунт навколо саджанця рясно поливають.


Як правильно вкривати троянди?


Кущі підгортають - вірніше, підсипають до основи куща горбок сухої землі заввишки не менше 30 см. Обрізані чайно-гібридні троянди та флорибунда в результаті виявляються засипаними землею майже повністю. У чагарникових троянд (після того, як їх пригнули до землі) підгортають основу куща, можна присипати землею і пагони.


Підгортання допомагає зберегти у рослини велику кількість нирок, і навесні можна буде застосувати будь-який спосіб обрізання. Температура повітря під таким надійним земляним укриттям (навіть за відсутності снігового покриву) деякий час залишається значно вищою, ніж зовні.


Щоправда, з підгортанням троянд на зиму теж не варто поспішати. Краще зробити це у два етапи. З середини жовтня в основу чагарників трохи підсипають землю, щоб уберегти від несподіваних ранніх заморозків. А остаточно підгортають вже перед настанням постійних холодів. Небажано використовувати чистий торф, тирсу або пісок - вони дуже вологоємні і при різких коливаннях температури взимку навколо троянд може утворитися крижана кірка. Від її тиску на корі рослини з'являться тріщини, якими проникатиме інфекція.


Від чого залежить, наскільки успішно перезимують троянди?

  • По-перше, від зимостійкості конкретного ґатунку. Зимостійкість сортів у межах однієї садової групи буває різною.

  • По-друге, від стану рослини та підготовленості його до зими.

  • По-третє, погодні умови.

  • І, нарешті, від способів укриття.

Зрозуміло, що не всі ці фактори підвладні людині.


Про зимостійкість троянди можна судити і за її кольором. Найкраще зимують сорти з червоними та рожевими квітками. Гірше – з білими. А найвразливіші – жовті сорти.


Великий вибір троянд для вашої клумби у Одесі
Безліч сортів троянд у продажу в Одесі.

Підсумок: Озеленення в Одесі трояндами – це красиво, модно, популярно.


Замовляйте створення розарію в Одесі у ландшафтної студії DROP за телефоном +380674807486

bottom of page