top of page

Ландшафтний дизайн в Одесі без газону

Оновлено: 3 лист. 2023 р.

В Одесі, особливо для маленьких ділянок, набирає популярності Ландшафтний дизайн без газону.

Обійшлися без газону. Одні ґрунтопокривні рослини, плюс природно крихта, кора, і вічнозелені туї та кипарисовки.

Чому роблять ландшафт ділянки без газону

Причини чому ми при проектировании садового ландшафта відмовляємось від використання газона можуть бути різні. Це може бути обумовлено географічним розташуванням ділянки або побажанням замовника або вибраним стилем саду.

Тим часом відсутність газону зовсім не означає відсутності місця для прогулянок, краси та доглянутості ландшафту. Акуратно вимощена стежка позбавить трави, а зелені насадження з боків зроблять її ще красивішою. Зіграйте на контрасті, саджаючи поруч рослини, що кардинально відрізняються за кольором, зростанням і характером. Дещо грубувата на вигляд осока відмінно поєднується з ніжними, яскравими, невисокими квітами. Завдяки контрастним «текстурам» погляду є, за що зачепитися, а також візуально збільшується площа ділянки.

Тим часом за кордоном все голосніше звучать голоси прихильників економічного та екологічного саду, які не бажають витрачати дорогі ресурси, як вода та електрика, на підтримку газонного лиску. Прогресивна та модна концепція "маловитратного ландшафту" передбачає повну відмову від газону, за яким необхідно постійно доглядати.

Альтернатива ландшафтного дизайну без газону

Альтернатива - трави, що не потребують стрижки: підростаючи вони утворюють густе і природне на вигляд покриття Без акуратних і доглянутих газонних майданчиків неможливо уявити собі жоден сучасний сад.


Тим, хто хоче спростити догляд за садом краще подумати про альтернативні варіанти – ґрунтопокровники, здатні створювати аж ніяк не менш ефектні та рівні покриття. У таких рослин є чимало декоративних переваг: практично всі вони цвітуть, мають здатність переносити витоптування і привносять в сади розкішні текстури, пропонуючи віддати перевагу класиці нових сміливих рішень. Ось кілька варіантів заміни газону:

Варіанти озеленення саду без газону

  • Седум – один із найпредставніших пологів садових багаторічників. Крім всіх відомих і улюблених класичних очитків найширшого визнання заслуговують і килимові види седуму, здатні утворювати щільні покриви.

  • Тим'яни. Всі без винятку чебреці здатні завдяки низькій висоті та щільності дернинок служити чудовою альтернативою класичному газону.

  • Конюшина повзуча Це багаторічник з повзучими стеблами, здатними укорінюватися в міжвузлях. Конюшина повзуча у висоту досягає максимальних 40 см тільки під час цвітіння, коли над масою листя піднімаються кулясті верхівкові суцвіття білого, рожевого, зеленого забарвлення.

  • Живучка здатна рости навіть на найважчих за умовами ділянках, у посушливих та малородючих ґрунтах.

  • Барвінки, здатні створювати щільні покриття і на сонці, і в тіні, що красуються зимово-зеленим листям на гнучких пагонах і миловидними квітками;

  • Ялівці, що стеляться, горизонтальний і звичайний (всі сорти з приставкою carpet), які незважаючи на свій статус хвойного також здатні заповнювати величезні площі і зберігають красу весь рік.


Це ще не всі варіанти заміни газону в ландшафті на прибудинковій ділянці добре виглядають матеріали природного походження, а одним з найкрасивіших і гармонійних є камінь. Чудова гама мармурової крихти дозволяє створювати парадні композиції, у тому числі в регулярному стилі. Такі клумби найкраще розташовувати перед входом в будинок, в зоні відпочинку і біля барбекю, а ось поряд з дитячими майданчиками або під листопадними деревами їх робити не слід, оскільки активні дитячі ігри, а також листя, що опадає, можуть порушити викладені візерунки.

Якщо на ділянці планується японський куточок, не обійтися без гравію та гальки. За допомогою граблів з них викладають рукотворні хвилі, концентричні кола, вири, що огинають «острова», що складаються з каменів та рослин.

Для формування квітників та клумб відмінно підходить галька великої фракції. За допомогою неї можна спорудити бордюр, захистити великий квітник.

Відсипання як заміна газону

Декоративные отсыпки для клумбы выполняют из коры, гравію або мармурова крихта, залежно від стилю саду. Ці матеріали допомагають стримувати зростання бур'янів і пом'якшують занадто жорсткі контури доріжок.


Натуральна кора ідеально підходить для композицій у природному стилі на клумбах з піщаним, бідним вапном грунтом. Підсипка з цього матеріалу ускладнює зростання бур'янів, взимку береже молоді рослини від вимерзання, а влітку запобігає випару вологи. Крім того, вона підкислює ґрунт, створюючи таким чином оптимальні умови для вирощування чудових рододендронів або яскравих вересів. Весь догляд за подібною клумбою полягає в підсипці кори в міру потреби, а також у помірному поливі рослин.



загалом хочете виконати Ландшафтний дизайн та озеленення участка в Одессі - звертайтесь.


телефон +380674807486

bottom of page